миронівська цілюща

05.02.2015 10:53

Хліб і здоров’я – найбільші цінності в житті людини– багато років тому сталисимволамиМиронівки, адже вона відома пшеницями селекції місцевого інституту та цілющими радоновими джерелами, на яких базується лікувальний процес у водолікарні –комунальномузакладіКиївської обласної ради «Миронівська обласна лікарня відновного лікування». Нещодавно з роботою закладу, проблемами ознайомився голова КОДА Володимир Шандра в ходівізиту в район.

Сім років заклад очолює організатор охорони здоров’явищої категорії Олександр Горкуша, який став десятим головним лікарем.

– Із 100 хворих 95 виписуються з лікарні з поліпшенням. І це нелише мої особисті спостереження. Це статистика, підтверджена багаторічним досвідом роботи колективу, – коментує ефективність лікування Олександр Петрович. – Місцеве родовище мінеральних радонових вод (в Україні таких, до речі, відомо лише сім) – цесправжнійподарунокприроди. Заступенем радіоактивності вонаперевищує всі досліджені води не лише в Україні таєвропейській частині колишнього СРСР, а й деяких відомих закордонних джерел, зокрема, Франції та Чехії.

А чи не втратилася сила води із часом?

Двічі на рікученіІнституту гігієни та медичної екології ім. О.М. Марзєєва АМН України досліджуютьзразки води. У порівнянніскладумиронівської води з ідентичними радіоактивними водами родовищ Хмільника, Білої Церкви, Житомира, Знам’янки, Кривого Рогу (усі вони сформовані в товщі одного кристалічного щита гранітного масиву) висновок один:водав Миронівці,дійсно, сильніша.

Побутові умови відіграють не меншу роль у виборі санаторію. Як тут справи?

Дійсно, для лікування, реабілітації вонидуже важливі. Це суттєво, де відпочиває людина, – у комфортабельному номері на 1–2 місця, чи вкімнатці гуртожитського типу з кількома сусідами й «зручностями» в кінці коридору.

Приміщення донедавнажодного разу капітально не ремонтувалися, застарілообладнання.

Нині головному лікарю є чим пишатися:п’ятьроків томубуло завершено капітальний ремонт ІІ поверху бальнеофізіотерапевтичноговідділення.2010 рокувведено в діюпіслякапітального ремонту кабінетіз басейном для підводного вертикального витягування хребта.Протягом 2012-2013 років проведено капітальний ремонтстаціонарноговідділення, більшість палат схожі на домашні кімнати. Проте роботи ще вистачає.

Яскравіклумби, алейки, упорядкований берег ставу – результат стараньусьогоколективу.Тут оселилися навіть рідкісні квіти, скажімо,днями відцвіла юка, що тішила око понад місяць.

Як надалі реанімуватинеобхідний у державі та за її межами заклад?

Потрібніінвестиції в медицину. Так, наш основний контингент – пенсіонери, інваліди. Але нині багато людей мають можливість і бажання вкладати гроші в зміцнення свого здоров’я. Однак і вимоги до лікарні в них високі. Оснащено поки три «люкси» – із душовими кабінками й санвузлами, зручними меблями, холодильниками, телевізорами, розраховані на одну та дві особи. Пацієнти вже оцінили це. Наш орієнтир – міжнародні стандарти медпослуг і побуту хворих.

Лише за таких умов у переліку всесвітньо відомих курортів поряд ізТрускавцем,Миргородом, буде звучатиМиронівка, яказа півстоліттясвогоіснуванняприйнялапонад380 тисячхворих.

З історичних джерел

1936 рокупід час буріння свердловини на території цукрового заводу на глибині95 метрівбулавиявлена прозора водажовтого кольору, в якій за двогодинного відстоювання випадав осад бурого заліза. Вода володіла запахом сірководню й мала неприємний смак.Робітники, якімалишкірнізахворюванняйконтактували з водою, помітилиїїлікувальнівластивості: ураженняза кілька днівзникали.

Під час війни джерело водночас із заводом піддалося руйнуванню й не використовувалося.

1944 року, після відбудови цукрозаводу, Інститутом геології АН УРСР був проведений аналіз води з джерела, який показав, що Миронівська активна мінеральна вода відноситься до сильних радонових вод і має гідрокарбонатно-кальцієво-магнієвий хімічний склад.

На базівиявленихлікувальних вод1957 року було відкрито водолікарню на десять стаціонарних ліжок і дві ванни.

– До 1986 рокурадонове ванне відділення на 40 ванн працюваловдвізміни,зарік проходили лікування 13-14 тис.пацієнтів з усьогоРадянського Союзу.

У нас використовується комплекс відновних фізіотерапевтичних процедур: радонові ванни, масаж, ЛФК,високо–і низьчастотне електролікування , магніто-лазеро-ультразвукова терапія,парафіно-озокеритні аплікації,рефлексотерапія, чотирикамерні бішофітні ванни,гідропроцедури тощо,усього 36видів.

Також, окрім радонових ванн, у широкому асортименті пропонуються інші ванни: бішофітні, хвойні, перлинні та ін.

Тим часом

Лікувальні властивості радону, елемента №86 у таблиці Менделєєва, відомі людству з незапам’ятних часів. Алтайські шамани не були знайомі з біохімією, однак це аніскільки не заважало їм успішно використовувати радонолікування ще в ранньому середньовіччі. У середині XVI століття дослідник мінеральних джерел Каспар Брушиус описав місцевість біля німецького міста Фихтельгеберг, –«де люди живуть до глибокої старості й швидко видужують». Як з’ясувалося вже в ХХ столітті, причиною цього є підвищений уміст радону в місцевій воді.

Радонолікування благотворно впливає на організм у цілому ряді хронічних і гострих захворювань. Науководоведено, що малі дози радіації збільшують тривалість життя, знижують ризик виникнення інфекційних і навіть онкологічних захворювань.

Компетентно

Миронівська вода нормалізує обмін речовин, надаєпротизапальну, знеболювальну й антиалергічну дію, заспокоює нервову систему, сприяє відновленню втрачених рухових функцій. Під впливом водизвужуються капіляри, зменшується частота серцевих скорочень, підвищений артеріальний тиск знижується. Нормалізується функція щитовидної залози

Опитування «ЧК»

Валентина Грищенко, мешканка Вишгорода:

–У райлікарні три роки томупорадили приїхати сюди, тодічекала понад півроку на безкоштовну путівку.І ось подивіться на мене:ледь ходила, а тепер бігаю! Відмінне лікування, фізкультура, режим, уважний персонал, чудова природа.

Олег Власенко, мешканець столиці:

– Вирішив приїхатив Миронівку, зваживши всі плюси – дешевше, ближче, зручно діставатися залізницею. Тут уже лікувалося багато знайомих– у кожногочудові результати. Лише десять днів тут, а вже відчув дію миронівського радону. Стало легше– коліна починають працювати без скрипу. Звичайно, це не санаторій. Сюди б такіумови та обладнання…

ЛарисаУсенко зі Сквирського району:

–Їду сюди, ніби до себе додому: уже сім разів тутлікувалася.Щоразу за ворітьми лікарні починаю мріяти, абизнову потрапити сюди. Не буде безкоштовної путівки – куплю:тут, мов заново на світ народжуюся.

Василь Крамаренко, мешканець Богуславського району:

–Два роки тому привіз синіз паличкою: ніхто не вірив у родині, що тут переборю поліартрит.Приїхав перевідати за тиждень і не повірив: я самостійно вийшов йому на зустріч. Тепер щороку їду закріплювати результат.